Hitta en bra digital hälsotjänst

Jag skulle vilja tipsa er om något helt annat än meditation, men som ändå ligger inom ämnet hälsa. Jag pratar om att hitta en bra digital hälsotjänst och då digitala läkarmottagningar, provtagningar, apotek mm.

De här tjänsterna har jag själv använt flitigt ända sen de kom och det är jag nog inte ensamma om. Men allt eftersom fler aktörer har dykt upp på marknaden så blir man lätt osäker på vem man ska ringa. Är läkarmottagningarna lika bra? Vilka kan man lita på? Bara det att komma ihåg vad de heter är ett problem har jag märkt.

Därför vill jag tipsa om sidan Hälsaonline.se som sammanställer och jämför olika typer av digitala hälsotjänster.

Det är min bonusson som driver sidan. Han är lika intresserad av hälsa som jag. Bara en sån sak att han började meditera redan som tonåring och han var den som introducerade Eckhard Tolle i mitt liv. Jag tror inte att han var mer än 16-17 år när han dök in i Eckhard Tolles värld och läste ”The Power of Now” på engelska. Själv var jag tvungen att läsa den på svenska för att hänga med och förstå budskapet.

Det jag egentligen vill säga är att när han blir intresserad av en sak så tar han reda på allt som behövs för att förstå och göra en bra bedömning. Och det är precis det han gör på Hälsaonline.se.

När det började dyka upp fler och fler digitala tjänster såg han ett behov av tydlighet och information. Vilket han började sammanställa för att det skulle bli lättare för oss alla att välja den aktör som passar oss bäst. De här digitala tjänsterna är ju här för att stanna även om vi inte riktigt har vant oss ännu fullt ut.

Hur har det hjälpt mig?

Man kan så klart tro att jag tipsar om det här för att det är bonussonens sida och ja det är väl delvis sant. Fast nu vet det flesta av er redan att det är helt omöjligt för mig att tipsa om saker som jag inte genuint gillar eller redan använder själv. Ska jag vara helt ärlig så hade jag inte suttit här idag med så mycket energi och mått så bra som om det inte hade varit för att jag hittade en bra digital hälsotjänst där jag fick hjälp.

Jag kan räkna upp så många tillfällen då det har varit en stor fördel att snabbt kunna boka en läkartid digitalt och få hjälp direkt.

Vi bor delvis i Stockholms Skärgård, fästingar och borrelia är liksom vardag. Att då direkt få hjälp med penicillin även om det är helg är så skönt. Jag har också haft mycket problem med urinvägsinfektioner tidigare. Ni som har haft detsamma vet att man inte vill vänta två, tre dagar på en läkartid utan man behöver få hjälp snabbt.

Men framförallt har jag Werlabs att tacka för att mina problem med sköldkörteln uppdagades.

Jag hade inte suttit här idag med så mycket energi och mått så bra om jag inte haft  möjligheten att använda just de här digitala hälsotjänsterna.

När ”vanliga” vårdcentralen inte räcker till

För er som inte vet så diagnostiserades jag med hypotyreos, dvs. underfunktion i sköldkörteln för lite mer än ett år sedan. Jag hade haft en period på ca 2-3 år där jag tydligt kände att något var fel i kroppen. Jag blev tröttare och tröttare. Hjärnan fungerade inte som den skulle. Jag kände mig håglös och deprimerad fast jag samtidigt tydligt kände att jag inte var deppig utan det var en mer kemisk känsla. Jag gick upp i vikt fast jag inte förändrade något. Tarmarna fungerade inte.  ja, det var som om hela kroppen stannade upp och jag hade en lång lista på konstiga symptom.

Under den här tiden vände jag mig till vårdcentralen mer än en gång. Kanske hade jag otur, men de rätta proverna togs inte och jag fick ungefär samma svar varje gång. Att allt såg bra ut och att symptomen är vanliga vid en stressig livsstil. Nu arbetar jag med stress och har varit drabbad av kraftig utbrändhet. Jag kunde tydligt känna skillnad på att det här var något annat. Jag har använt mig av Werlabs tidigare för att få en tydlig överblick av mina blodvärden så tillslut kände jag att det här måste kollas upp. Att kunna ta saken i egna händer när man känner att något är fel och inte vara helt utelämnad till vad andra säger är något jag värdesätter.

Ibland behöver man ett komplement.

Tolka mig inte fel nu för jag klagar inte på sjukvården. Den har jag i det stora hela bra erfarenheter ifrån. Men ibland kan det vara så att man hamnar fel eller inte får den fulla hjälp och förståelse man behöver och då värdesätter jag att det finns möjligheten att ta saken i egna händer. I mitt fall visade det sig att jag hade skyhöga värden på mina sköldkörtel prover. Det var inte konstigt att jag knappt kunde ta mig upp ur sängen när jag hade en sköldkörtel som nästan slutat fungera. Med Werlabs testresultat i handen var det inte heller svårt att då få den hjälpen jag behövde hos vårdcentralen.

Som ni förstår tipsar jag gärna om en sida som hjälper oss att få koll på alla de här tjänsterna. Gå in och bokmärk sidan så du har den kvar när du snabbt behöver få tag på en läkare, veterinär eller apotek. Här ser du några av de tjänster man jämför.