Hur många gånger har du sagt till dig själv att du måste ta det lite lugnare, sakta ner och försöka stressa mindre? Om du ser tillbaks under veckan som gått, hur många gånger har du känt dig irriterad och trött? Ja, så där uppgiven som man kan känna sig när man i utmattning ryter till barnen, fräser till kollegan och har lust att kasta datorn i väggen när datorn för elfte gången hänger sig.

Vi lever i en extremt snabb och stressig vardag, det är ett faktum och kommer inte förändras bara för att vi vill det. Inte här i västvärlden i alla fall. Vi kommer fortsätta ha ett livspussel som är svårt att lösa, tider som ska passas och ett jobb som ska skötas.

Och när man nu överallt läser om att mindfulness och medveten närvaro är så fantastiskt, att lyckliga människor tänker positiva tankar hela dagarna då är det ganska lätt att bli irriterad. Det är verkligen inte enkelt att se positivt på allt i tillvaron när dagen känns som ett maratonlopp, från det att man vaknar till det att man stupar i sängen alldeles för sent. Speciellt när det är grått och mörkt ute.

Medveten närvaro

Vad är medveten närvaro egentligen? Och det här att man på riktigt ska sitta stilla i så där en 15- 20 minuter för att meditera! Är det ett skämt?

När? Allvarligt talat, när ska jag hitta den tiden? Det sägs dessutom att dessa 15 minuter ska vara på en plats i stillhet, där man får vara i fred.

Grattis säger jag till den som hittar den platsen och har småbarn, eller tonåringar i huset. Har ett krävande arbete där man är tvungen att tillbringa mer tid än man borde eller har ett ganska fullbokat schema med allt annat man ska hinna med för att må bra som att träna, umgås med vänner och klämma in alla andra aktiviteter.

Så ser min egen vardag ut många gånger och jag tror att många känner igen sig i det jag beskriver. Men om det är något jag har lärt mig så är det att ett par minuter kan förändra vardagen och faktiskt vara starten till att förändra hela sitt liv. Det gör det så gott som oförlåtligt att inte dela med mig av det jag lärt mig.

4-minutaren – en övning för medveten närvaro

4-minutaren är en kort och enkel övning för medveten närvaro, en minimeditation du kan göra precis närsomhelst, varsomhelst och hursomhelst.

Stående på bussen, sittande i bilen, gående till ett möte eller till och med mitt i ett möte. Själv gör jag den flera gånger om dagen och utan den skulle jag helt klart vara på väg att kasta datorn i väggen eller ta extremt snabba och dumma beslut. Troligen skulle någon också råka ut för en gliring eller höra en suck lite för ofta.

Den är så extremt enkel, men ändå så otroligt effektiv. Jag kan garantera dig skillnad i din vardag om du regelbundet tar till det verktyget. Det handlar om 3 steg som du gör under ett par minuter.

  1. Sätt ner båda fötterna och känn underlaget.
  2. Blunda om du kan
  3. Andas! Fokusera på att följa andetaget in och ut. Fortsätt under ett par andetag eller ett par minuter.

That´s it!

Jag vet att det låter för enkelt för att det ska fungera, men prova! Ta någon minut när ilskan börjar bubbla upp, ta tre minuter när du står på bussen i rusningstrafiken, i kön på ICA eller sitt kvar några minuter i bilen innan du kliver innanför dörren hemma. Behöver du hjälp att komma igång kan du använda dig av vår korta övning för medveten närvaro: 5 minuter meditation.

5 minuter meditation

Jag kan lova att de korta mikropauserna kommer ge dig energi på bussen, dämpa din ilska när den bubblar och göra dig mer trevlig när du kommer hem.

By the way… ett annat tillfälle då det borde vara lag på att köra en kort 4-minutare är precis innan man ska in på det där viktiga mötet. Tänk vilka genomtänkta beslut det då skulle bli.