Skit i nyårslöfterna!

Tänk i form av långsiktiga målsättningar istället.

Det här med nyårslöften funkar så sällan och blir liksom bara galet när man dessutom blandar in alkohol och grandiosa förändrings planer bara för att det börjar ett nytt år.

Det är bra med alla former av nystarter, framförallt då ett nytt år börjar, men sätt inte ribban så högt, framförallt inte om det är första gången du överhuvudtaget sätter mål för året. Försök också strunta i alla dessa helhetsförändringar, ni vet då allt ska göras på en gång.

  • Gå ner i vikt
  • Sluta röka
  • Äta nyttigt
  • Börja träna
  • Vara snällare
  • bla. bla…bla

Ja…ni hajjar, kanske det till och med är någon som känner igen sig. =)

Det vi också gärna gör när vi bestämmer oss för något är att vi är extremt otydliga.

Gå ner i vikt! Vad betyder det? 1 kg, 20 kg? Börja träna! Vad då? Äta nyttigt! Vad betyder det… LCHF, Vego, Rawfood eller bara äta 3 bullar istället för 10?

Hur ska jag sätta mål som funkar då…?

Det finns så klart många olika sätt att tänka på och lika många metoder att använda sig av, men det finns en ”formel” man kan ta till för att se till så målet blir lite lättare att klara av.

För det första så måste du så klart veta vad du vill. Det är den största och svåraste biten. Jag brukar säga att det är den svåraste frågan vi kan ställa till oss själva. Vad vill jag? Försök ställ den så ofta du kan till dig själv så blir det lättare att svara för varje gång.

När jag vet vad jag vill då?

Ja, då använder du formeln för att sätta SMART:a mål! Många har hört det här förr, det är inget nytt eller revolutionerande utan en enkel formel som ofta används, men den är väldigt effektiv… Testa själv!

SMART:a MÅL

SMART:a MÅL

– Om ett mål inte är tillräckligt tydligt så vet man inte riktigt vad man ska göra eller vad man förväntar sig av sig själv så se till att det är specifiktInte ”Jag ska gå ner i vikt” utan – Jag ska gå ner 5 kg i vikt”

– Det behöver vara mätbart på något sätt för att du ska kunna se dina framsteg och veta att du rör dig åt rätt håll. I exemplet ovan mäter vi i kilon, men det kan lika väl vara i omsättning, pengar, längd, antal cigaretter eller precis vad som helst beroende på vad ditt mål är.

– Att målet är accepterat är nog en av de viktigaste punkterna. Man måste helt enkelt vilja tillräckligt mycket, man måste acceptera det som följer med målet och helt enkelt vilja göra det som krävs. Många gånger vill vi, men inte tillräckligt mycket.

– Att sätta ett realistiskt mål är nog också den viktigaste punkten. Man ska sikta högt, men om man inte är realistisk i sin målsättning så går det åt skogen i onödan…och då kan vi sitta där, besvikna och säga ”vad var det jag sa, det funkar ju inte” Om jag aldrig har bestigit ett berg, kanske det är orealistiskt att börja med världens högsta, Mount Everest.

Ett mål utan en bestämd tid är bara en dröm! Om du inte har tidsbestämt ditt mål finns det ingen anledning att bli klar, slutföra eller att gå i mål. Människan är lat av sin natur och har du ingen tidsaspekt att ta hänsyn till kommer du garanterat att sakta men säkert börja skjuta målet framför dig så fort det kommer något annat i mellan och sen har det runnit ut i sanden. Så sätt en tidsram.

 Testa att sätt SMART:a mål och se ifall det funkar bättre det här året!

Ha det bra så länge!