Rätt verktyg vid rätt tillfälle

Jag vill bara dela med mig av en händelse i fredags när jag satt på planet mellan Stockholm och Köpenhamn. Tog en snabb liten avstickare över helgen till Köpenhamn för att bara vara, byta miljö och äta gott.

Jag brukar prata mig varm för att använda korta, snabba meditationer som verkligen blir av, mer än att bara sikta på långa pass som lätt kan kännas svåra och krävande innan man har fått in vanan att meditera regelbundet. 1-minutaren eller Panikmeditationen som jag brukar kalla den är nog den absolut mest användbara i vardagen.

Under Meddas Julkalender nu i December var inlägget om Panikmeditationen det näst mest lästa. Det säger en del. =)

På planet i fredags satt jag bredvid en kvinna som uppenbarligen inte gillade att flyga. Sträckan mellan Stockholm, Köpenhamn är en kort flight på bara en timme, men som säkert många av er som känner obehag av att flyga känner igen så är starten nog det som är mest ångestladdat. Det var det kvinnan på sätet bredvid mig precis upplevde.

Vi började samtala lite, kvinnan ursäktade sig över sin uppenbara stress och tyckte det var pinsamt att vara ett störande moment för oss som satt bredvid. Vilket hon så klart inte var. Som vanligt kunde jag inte låta bli att blanda mig i så jag berättade om mina egna stress skapande tankar jag kan få i situationer där jag känner mig fast(mer om det kan du läsa här) och vad jag brukar göra för att bryta mönstret, grunda mig själv och föra tillbaka tankarna till nuet och försöka bryta de negativa tankar som skapar ångest och stress i situationen.

Det jag helt enkelt gjorde vara att introducera henne till den extremt effektiva panikmeditationen.

  • Sätt ner fötterna stadigt mot underlaget
  • Sträck lätt på kroppen
  • Ta ett lätt grepp om något i din närhet,ett handtag, en bok eller vad du har tillgängligt. Det ger tanken ett litet avbrott.
  • Fokusera på ditt andetags väg in….och andetagets väg ut 
  • Följ andetaget om och om igen tills du känner att stressen eller ångesten har släppt det där krampaktiga taget i magen.

Den hjälpte även den här gången…inte lika snabbt som om man har använt den ett tag, men tillräckligt för att kvinnan skulle få en lite lättare flygresa och förhoppningsvis har hon nu fått ett nytt verktyg att ta till i framtiden då jobbiga situationer kommer.

För det är väl det enda vi vet om livet…att jobbiga stunder och situationer kommer. Vi måste bara veta att vi har det rätta verktygen att möta dem.

 

Lunchbreak i Nyhavn

Lunchbreak i Nyhavn

För övrigt har en mulen dag i Köpenhamn bjudit på fantastiska smörrebröd med traditionsenlig snaps, långa promenader, skratt, ett snabbt besök hos lilla sjöjungfrun och väldigt mycket slappande på hotellrummet.

Danmarks Lilla Sjöjungfru

Danmarks Lilla Sjöjungfru