Fem livsnycklar som förhindrar utmattningssyndrom

När jag först kom i kontakt med mindfulness som förhållningssätt i livet var jag kraftigt utbränd, snarare vidbränd och hade fått diagnos utmattningssyndrom.

Min kropp hade fysiskt börjat stänga ner funktion för funktion och jag hade en hjärna som inte längre klarade av de mest basala funktioner och intryck längre. Personligen var jag rätt nere på botten, både fysiskt och mentalt.

Jag hade turen att bli guidad rätt och få tillgång till statlig sjukvård när den är som bäst. Sjukvård inom landstinget där man har en holistic syn och anammat kunskaper, metoder och förhållningssätt som tidigare egentligen låg utanför den ordinarie landstingsvården. Delar som man nu i dag börjar implementera in i daglig vård. Jag fick lära mig om mindfulness, lära mig att meditera och förstå hur kroppen och hjärnans funktioner verkligen fungerar när vi inte tar hand om oss.

Här började min resa och mitt intresse för att förstå hur vår kropp fungerar. Hur vår hjärna arbetar och vad vi själva kan göra för att må så bra som möjligt.

Fem delar som verkligen gör skillnad

Under resans gång har det sakta utkristalliserats fem delar som tillsammans gör en enorm skillnad på livet. Oavsett om du just i dag lider av utmattningssyndrom eller har tillfrisknat. Förhoppningsvis vill du vara så pass smart att du agerar i förebyggande syfte innan de fruktade stresspåslag slår till med full kraft. De här delarna gör skillnad vart du än är i livet och oavsett hur du mår just nu.

Fem delar som tillsammans är så starka att jag vill påstå med bestämdhet att om du tar dig tiden att förstå dess innebörd och applicerar de i ditt liv så kommer bitarna falla på plats i ditt livspussel vare sig du vill eller inte. Du kommer må bättre på alla plan. Det är liksom oundvikligt, som en god bieffekt.

Jag kallar de här för ”De fem livsnycklarna” fem nycklar som rätt använt öppnar dörrar till ditt liv och till en ökad styrka på alla plan.

De fem livsnycklarna

  • Den första nyckeln är Acceptans! Inom mindfulness och dess förhållningssätt är det här nog den absolut viktigaste delen. När man förstår innebörden av acceptans och vad det accepterande förhållningssättet kan göra för oss själva och vårt mående då öppnas en helt ny värld. Framförallt av lugn, både själslig och kroppsligt.

  • Den andra nyckeln är Ansvar! Vi kan ibland glömma bort vårt eget ansvar och att vi faktiskt har ansvar för precis allt vi gör, både litet och stort. När vi tar ansvar växer vi inombords. När vi ger ansvar växer både vi själva och dem vi ger det till.

  • Den tredje nyckeln är Val! Att välja, att våga välja, att stå för sina val och förstå att vi har möjligheten att göra medvetna val hela tiden. Både gentemot andra, men framförallt mot oss själva. Vi väljer hela tiden utan att vi tänker på det. När vi blir medvetna har vi också möjligheten att göra medvetna val.

  • Den fjärde nyckeln är Energi! Vad är energi och hur kan jag påverka min egen energinivå? När man har drabbats av stress och utmattningssyndrom är energi något man absolut inte har. Energidepåerna är inte bara tömda utan de ligger på minuskonto. Allt kring oss och om oss handlar om just vår energinivå. Hur vi kan öka den. Hur vi kan ha brist på både fysisk och mental energi emellanåt. Hur kosten är en av vår mest självklara källa till energi och även den fysiska träningen. Men även hur vårt sätt att fokusera och vårt val av tankar spelar en extremt viktig roll för vår energi reservoar.

  • Den femte och sista nyckeln är just Meditation! Vikten av att lägga vår hjärna på laddning. Precis som vi gör dagligen med våra mobiler och datorer. Vikten av att sortera och rensa upp i vår egen hårddisk. Vår hjärna som vi konstant och dagligen fyller med intryck, tankar och arbetsuppgifter, men som vi sällan rensar upp och sorterar i. Tankar som spelar oss spratt och påverkar oss i vår vardag.

Att förstå gör skillnad

Förståelsen för de här fem livsnycklarna och meditationen som verktyg har förändrat mitt liv. De kommer garanterat göra det för dig med. Det är liksom oundvikligt. När man förstår innebörden av de fem och sakta men säkert lär sig att applicera de i sitt vardagliga tänk och liv, då skapas ett perspektiv som ger förståelse. Oro behöver inte längre ligga och gro, konflikter blir lättare att hantera.

Vår hjärna kan vi träna upp likt en muskel så den blir både starkare och mer effektiv. Meditationen som andningsverktyg är som ett mentalt gym vi alltid bär med oss. Likt ett löpband vi springer på för att träna upp vår kondition. Vi behöver bara komma ihåg att använda det i vår vardag. För mig personligen blev meditationen medicinen som sakta gjorde mig frisk från utmattningssyndrom och stressen. Det gick inte fort och det var inte lätt, men sakta, sakta kunde jag med meditationens hjälp förstå mig själv och läka.

Framförallt blir vi sanna mot oss själva, lär känna oss själva bättre och växer som människa.

Lider du av utmattningssyndrom

Det finns många bra sidor om stress och utmattning på nätet. Egentligen är det bara att googla sig till informationen, men en sida som jag tycker är lite extra bra är Stressmottagningen.nu där hittar du också ett test du snabbt kan fylla i för att få en liten fingervisning kring dina stressnivåer. Här hittar du testet.