Planera in din återhämtning i kalendern!
Att ge sig själv och medvetet planera in ”egentid” är en av de viktigaste och samtidigt svåraste uppgiften för en del att göra. Många kommer känna motstånd, andra kommer tycka att det känns löjligt och att det inte behövs. Några kommer älska den här uppgiften. Framförallt är det något många av oss har svårt att göra. Ibland också svårt att förstå varför vi ska göra det. Framförallt alldeles för många kvinnor.
Vi är oftast väldigt duktiga på att planera in allt annat som berör jobb, barn, familj och vänner, men att också planera in det som egentligen är det absolut viktigaste…oss själva. Det har många svårt för..
– När syrgasmaskerna faller ned sätter ni ALLTID på er egen mask först innan ni hjälper era barn eller någon annan.
Varför är egentid så viktigt?
I stort sett alla har suttit på ett flygplan och ni vet det läget när flygvärdinnan har sin säkerhetsgenomgång innan start och går igenom vad som händer och hur vi ska göra vid en nödsituation. – När syrgasmaskerna faller ned sätter ni ALLTID på er egen mask först innan ni hjälper era barn eller någon annan. Känns den igen?
Vi kan inte hjälpa andra om vi inte ser till att vi först hjälper oss själva! Hur ska jag kunna hjälpa mitt barn att få syre om jag själv har hunnit svimma av syrebrist?
När det kommer till att ge sig själv egentid för återhämtning så fungerar det på precis samma sätt som med flygplanets syrgasmasker. Vi måste se till att ge oss själva återhämtning för att vi ska kunna finnas där för alla andra som vi vill hjälpa.
Dilemmat i den praktiska vardagen är att den negativa effekten av bristande egentid och återhämtning tar betydligt längre tid än syrebrist innan den visar sig så det är lätt att bara köra på och glömma bort sig själv. Det som händer är att vi lätt tappar humöret, får bristande tålamod, tappar lusten till saker, vi börjar känna av stressen och får det fortgå så går vi in i väggen och blir utbrända.
Stress är inte farligt i sig, det är bristen på återhämtning som är problemet och det som är farligt för kroppen.
Hur planerar jag in återhämtning?
Det som inte är uppskrivet i kalendern finns inte och brukar inte hända, åtminstone inte efter den första roliga fasen då man kommer in i vardagens lunk. Är man inte van att planera behöver man första landa i att man behöver träna på uppgiften innan det sitter och blir självklar.
Att avsätta tid och fysiskt boka in tid med sig själv är svårt i början, men ett väldigt effektivt sätt att komma ihåg och sakta men säkert börja prioritera sig själv.
Den finns en annan aspekt till varför man har svårt att ta sig tiden för egen återhämtning. Tyvärr är den mer vanlig än man kan önska och det är det faktum att många uppriktigt känner att man inte får, att man inte kan eller att man inte är värd att planera in tid för sig själv. Att man får dåligt samvete och att man känner sig egoistisk om man skulle börja göra saker bara för sig själv och sin egen skull. Vi behöver ändra på det! När vi tar hand om oss själva blir vi starka nog att ta hand om andra.
Kortare avkoppling och längre energipåfyllning
Vi behöver både en kortare daglig återhämtning och längre, lite mer sällan så det bästa du kan göra är att planera in både dagsstunder och veckostunder. Det behöver inte vara länge, utan kan räcka med 10–15 minuter per dag och kanske en timme på helgen. Det viktigaste är att vi alla tar oss regelbunden tid för återhämtning så vi inte bara gör det när det krisar utan försöker få in det som en förebyggande vana istället. Lite som att vi borstar tänderna varje dag för att slippa gå till tandläkaren.
Planera in en kort stund för återhämtning/ dag. Kan räcka med 10-20 minuter. Skriv in i kalendern eller sätt ett påminnelsealarm i telefonen. Gör något du känner är avkopplande. Men försök undvik att använda skrollande på mobil eller dator som egentid. Det tar mer energi från hjärnan än vad det ger, även fast du kan tycka att det känns avkopplande.
Planera in en längre stund ca 1 ggr/ veckan eller ett par gånger i månaden där du gör något DU tycker är kul. Den här tiden är till för att ge energi, fylla på vårt inre energibatteri som hela tiden töms. Vårt energiförråd fyller vi lättast på genom att göra saker vi tycker om, saker vi tycker är roligt….och då menar jag verkligen saker som DU tycker är roligt. Inte alla dom där sakerna som andra tycker är roligt, men som man lätt hakar på ändå.
Vad vill jag göra då?
Är man ovan att ge sig själv tid brukar det också vara svårt att veta vad man ska göra med sina nyvunna stunder. Då är det också lätt att hoppa över och på sikt glömma bort. Ställ dig frågan – Vad ger mig avkoppling som jag kan göra varje dag? Och – Vad ger mig energi som jag kan planera in för att fylla på mitt energibatteri?
Det finns lika många svar som det finns personer, men om svaret inte kommer till dig direkt, fortsätt fråga dig själv och testa dig fram till vad som passar dig.