Byt ut en negativ tanke

Jag vill berätta något som är jätteviktigt. Något som är självklart, men många ändå inte har full koll på. Något som verkligen kan förändra ens liv när man börjar använda den vetskapen medvetet…..Här kommer det…

Du kan inte tänka två eller flera tankar samtidigt!

Men det stämmer ju inte, jag gör ju det hela tiden, tänker du nu. Nej – det gör du inte!

När det känns som att vi tänker på fler saker samtidigt är det i själva verket så att vår hjärna är fantastiskt duktig på att hoppa mellan olika tankar väldigt snabbt.

Vi kan bara tänka en tanke i taget! Det är viktigt att komma ihåg.

Du kan inte tänka två eller flera tankar samtidigt!

Varför är det då så viktigt att förstå?

Jo, för om jag bara kan tänka en tanke i taget och om jag tränar upp min uppmärksamhetsförmåga, vilket vi gör när vi mediterar då kommer jag bli bättre på att uppmärksamma när jag omedvetet går in i negativa tankemönster. Om jag då också har vetskapen att jag bara kan tänka en tanke i taget. Då kan jag medvetet byta ut en tanke mot en annan. Byta till en bättre mer positiv tanke. Bryta ett mönster.

Det här verktyget gör skillnad på riktigt. Framförallt om man har lätt för att oroa sig, får ångestattacker eller lätt faller in i negativa tankebanor.

Hur gör man?

Det man gör konkret för att stoppa och bryta jobbiga tankar är att man medvetet matar in oviktig information och ord till hjärnan. T.ex. kan jag börja räkna siffror eller rabbla olika färger till mig själv. Något som också är effektivt är att beskriva det man ser omkring sig antingen högt för sig själv eller tyst inombords.

-Jag ser ett bord framför mig, där står en ljusstake som är vit och en blå kaffekopp…..osv.

Det som händer när du upprepar eller berättar om neutrala saker för dig själv är att hjärnan inte får utrymme att tänka de där jobbiga tankarna som drar igång en massa känslor i kroppen utan den fokuserar endast på de tankarna du nu matar in medvetet. Du bryter det negativa mönstret helt enkelt.

Det man sedan kan göra när man mer och mer lär sig uppmärksamma när de negativa tankarna kommer är att inte bara bryta mönstret utan också medvetet välja att tänka på något annat, mer positivt eller något som får en att må bra istället för de negativa och många gånger destruktiva tankar vi kan ha.

Det här är hyfsat enkla tekniker och verktyg, men självklart är det som med allt annat. Det kräver övning innan det sitter och man kommer ihåg att använda dom.

Du bryter det negativa mönstret helt enkelt.