Varför ska jag meditera med mantra?

Jag ska vara helt ärlig! Jag var väldigt skeptisk till det här med att meditera med mantra. Det var något jag själv tyckte låg högt upp på skalan för flummighet för ett par år sedan. Jag såg framför mig hur man vaggande satt och upprepade konstiga ord tills man trodde att man var i någon form av trans. Ja, du hör ju själv. Jag var hyfsat skeptisk.

För mig har det alltid varit viktigt att förmedla det rena, vetenskapliga och ”oflummiga” med meditationen som andningsverktyg för att träna vårt mind. Därför tog det väldigt många år för mig att introduceras till att meditera med mantra. Jag önskar att jag hade varit mer öppen och tagit till mig den här fantastiska meditationsformen betydligt tidigare. Men det är väl som med allt annat, det kommer till dig när du är redo och öppen för att ta emot.

För mig har det alltid varit viktigt att förmedla det rena, vetenskapliga och ”oflummiga” med meditationen som andningsverktyg för att träna vårt mind.

Vad är ett mantra och hur använder jag det?

Ordet mantra består av två ord på det indiska heliga språket sanskrit. ”Man” som fritt översatt betyder tanke eller sinne och ”Tra” som betyder fordon eller instrument. Det här beskriver ganska bra hur det är att meditera med mantra. Ett fordon eller instrument för tanken. Ett fantastiskt verktyg att använda till sin meditation.

Ett mantra kan bestå av ett endaste ord, en kort mening med betydelse, ett ljud eller vibration. Mantrat kan vara på sanskrit eller i mer modern form där vi själva sätter ihop en positivt laddad mening. Det alla mantran har gemensamt är att man upprepar det om och om igen under meditationen som en hjälp att uppehålla uppmärksamheten från våra vandrande och snurrande tankar. Man kan välja att upprepa det högt för sig själv eller tyst i ditt sinne. Man brukar säga att man börjar med att säga mantrat högt för sig själv ett par gånger för att sedan viska det och sedan landa i att upprepa mantrat tyst i sitt sinne.

Detta för att vi då får en djupare kontakt med mantrats innebörd.

Varför är det då så bra att meditera med mantra?

Att meditera med mantra kan många gånger vara lättare än att bara sätta sig och följa sitt andetag så som den klassiska meditationsformen är. Vad beror det på? Jo, att andas är något vi gör helt naturligt utan att vi behöver fundera på det eller behöver göra något speciellt. Kroppen sköter sig själv. Det gör också att det ibland kan uppfattas som svårare att hålla kvar uppmärksamheten på sitt andetag under meditationen. Framförallt i början när man inte är så van. Då kan det upplevas som att tankarna lätt tar över.

Att använda ett mantra som man väljer att upprepa högt eller tyst för sig själv kan göra det betydligt lättare att behålla uppmärksamheten och inte låta tankarna klampa in lika lätt. Mantrat upplevs ofta som något mer konkret, nästan lite mer fysiskt som man kan ta på om ni förstår vad jag menar. Det brukar göra att många upplever att de får både lättare att meditera och komma djupare ner i sin meditation. Det ger helt enkelt en djupare avslappning.

Här är mina fem favorit mantran på sanskrit

 • SO HUM

  Betydelse – ”Jag är det” Vilket betyder att jag är allt och ingenting. Jag är i hela universum och hela universum finns i mig.

  Använd när du vill grunda och landa i dig själv. När du vill fördjupa relationen med dig själv. Upprepa SO på inandning och HUM på utandning så mantrat följer ditt andetag.

 • OM BAHKTI YAM

  Betydelse – Universell kärlek

  Använd när du behöver kärlek, närhet och vill hålla om dig själv och andra.

 • SHANTI

  Betydelse – Frid och lugn

  Använd när du vill komma ner i varv, känna lugnet i ditt liv.

 • MOKSHA

  Betydelse – Befrielse, frihet

  Använd när du känner ett behov av frigörelse. Det kan vara frigörelse från negativa tankar, beteenden eller fysisk frigörelse för att göra plats för nystart.

 • OM MOKSHA RITAM

  Betydelse – Jag släpper taget om det som jag inte längre behöver och bjuder in universums energi.

  Använd med fördel för att ge dig styrkan att rensa ut och fylla på med ny energi.

Du kan också skapa ditt egna mantra. Affirmationer är en typ av positiva meningar eller målbilder som du kan använda som mantra. Jag skrev ett inlägg om just affirmationer för en tid sedan. Läs den gärna, den handlar om styrkan i affirmationen och varför det är så bra att använda. Läs här – Affirmationer, En väg till mental styrka.

Varje vecka håller jag livesända meditationsklasser där du kan delta precis vartifrån du vill. Och här är en av de klasserna där vi mediterar med mantra, mitt favorit mantra faktiskt ”SO HUM”. Så prova och se vad du tycker.

Här hittar du fler meditationsvideos.

Har du inte provat att meditera med mantra så ska du verkligen testa. Det kan vara den där skillnaden som gör skillnaden i din meditationspraktik.