Semestern är över för i år och för många är det nu dags att återgå till jobbet och vardagen igen. Så hur gör man då för att inte falla in i samma gamla vanliga stress? Ja, här kommer mina tankar och tips.

Det är klart att det blir tydliga kontraster mellan lata dagar, spontanutflykter och mitt i veckan häng på uteserveringar mot att hetsa barn till dagis, stressa mellan möten och försöka tömma den där mejlkorgen som aldrig tycks sina. Man blir ju lätt stressad bara man tänker tanken på att hoppa in i ekorrhjulet igen, men måste det vara så? Måste man hoppa rätt in där man hoppade ur när semestern började eller kan man göra något annorlunda, göra något nytt nu när det är dags att hoppa in i vardagen igen?

Ja, jag är ju helt övertygad om det! Jag är nog inte den enda som ser tiden efter semestern som någon form av nystart, nästan som ett nytt år som börjar. Nytt, fräscht och med oskrivna blad, en ny termin och höst.

Man har förhoppningsvis fått vila och ladda batterierna under ledigheten, man får lust och kreativitet tillbaks och med det brukar man också börja planera alla fantastiska förändringar man nu ska göra båda hemma, på jobbet och framförallt med sig själv.

Det är bra! Att få tid till att reflektera över vad man vill är jätteviktigt och semestern är en bra och naturlig tid för just det. Frågan är bara hur sätter jag planerna i verket för att få dem att hålla? Hur gör jag så att jag inte faller tillbaks i samma gamla vanor och stressmönster som alla andra gånger?

För mig handlar det om fyra viktiga punkter

 

Bara en förändring åt gången 

Vi vill gärna göra helomvändningar i livet och få till stora förändringar på en gång. Oftast för att vi vill ha snabba resultat, vilket går att jämföra med att bestiga Mount Everest innan du ens klarat att gå upp för kullen bakom huset. Det blir övermäktigt, vi blir frustrerade, besvikna på oss själva och ger upp.

Så ta det lugnt, ha lite is i magen, tänk långsiktigt så får du långsiktiga resultat. Skriv ner alla förändringar du vill göra, men börja bara med en eller två. Max tre, absolut inte fler. Ta också bort alla förändringar som utgår från saker du inte ska göra och formulera om de till saker du ska göra istället. Positiva förändringar har vi betydligt lättare att lyckas med en de som är negativt formulerade.

Acceptans 

Acceptera att hjärnan är lite trög så här direkt efter semesterlunken. Räkna inte med att du ska hinna gå igenom hela mailkorgen innan lunch första arbetsdagen. I den mån du kan, tillåt dig själv att ta det lite lugnt de första dagarna så att både kropp och hjärna får en chans att lämna hängmattan och ställa om programmeringen.

Planering 

Planera, planera och planera lite till. Att planera är ett fantastiskt verktyg för att motverka stress. Börja med att planera din dag, sen din vecka och månad. Innan du vet ordet av har du planerat ditt år.

Att vi försöker hålla allt i huvudet är dömt att misslyckas både ur stressynpunkt och i effektivitet. Det är helt enkelt värdelöst. Flytta allt som ska göras ut från huvudet och ner på ett papper eller in i en kalender. Det första du planerar in är egentid, helt enkelt tid som är blank. Tid som är avsatt för återhämtning då du laddar dina batterier. Det är din viktigaste planering. Det andra du planerar in är tid för att göra din planering. Jag kan lova att ser du bara till att planera in dessa två punkter så kommer resten lösa sig av sig självt.

Återhämtning 

Nu när du har planerat in tid för återhämtning se den tiden som kompromisslös. Är du tvungen att stjäla från din egentid behöver den ersättas med en ny.

Vad återhämtning är varierar så klart, men gemensamt är att det ska ge dig energi, du ska fylla på din energidepå. Sen om det är att träna, läsa, umgås med vänner eller meditera (vilket jag då tycker är det mest effektiva sättet) det spelar inte så stor roll. Det enda jag nog inte skulle rekommendera som återhämtning är väl att sitta i soffan och slötitta på tv eller slösurfa på mobilen eller datorn… Det tar faktiskt mer energi än det ger. Ändå är det så många som tillbringar all sin egentid på just det sättet.

 

Så ta det lugnt, acceptera att det är som det är. Planera din vardag och kompromissa aldrig med din inplanerade återhämtning. Så lyder mitt recept på att slippa åka in i jobbstressen så här efter semestern.