Jag tänkte att vi skulle prata lite kort om affirmationer.

En del har en lätt flummig bild av en mediterande person som om och om igen rabblar någon form av mantra eller att man skapar konstiga meningar man säger till sig själv under någon form av spirituell ritual… och så kan det ju vara.

För mig är det simpelt!

En affirmation är ett enkelt och väldigt effektivt hjälpmedel för att påminna hjärnan om det positiva och stärkande tankarna, speciellt när den negativa hjärnhalvan kickar in eller när den lilla ”antijäveln” sitter på axeln och tjattrar oss rätt in i örat.

En affirmation kan hjälpa mig att nå dit jag vill.

Ren fakta är att ”vi blir vad vi tänker” 

 

Affirmationer som verktyg

Om vi bara kan tänka en tanke åt gången så betyder det att vi har möjligheten att byta ut varje negativ eller destruktiv tanke mot en positiv eller en som får oss att må bättre. Och om hjärnan tror på det jag lär den så borde jag ge den massvis med lärdomar som får mig att må bra.

Affirmationen hjälper oss att komma ihåg detta, den hjälper oss att mata hjärnan med de positiva, stärkande lärdomar hjärnan behöver.

Många gånger har vi gått in ett negativt tankemönster som bygger på rädslor, vanor och tidigare erfarenheter. Då är det lätt att låta våra tankar styra vår vardag och våra liv. Det är något vi alla gör mer eller mindre hela tiden, men när vi börjar förstå att jag själv kan påverka hur jag tänker och vilka tankar jag har då först kan vi börja jobba mot att få mer glädje, lugn och lycka i kroppen.

Ytterligare ren fakta är att ”vi kan inte tänka två tankar samtidigt”. Prova gärna om du tror att jag har fel.

Vi kan växla snabbt mellan olika tankar, men inte tänka två samtidigt.

En tredje fakta är att ”Hjärnan tror på det du lär den” så matar du hjärnan med negativitet, rädslor, oro mm så blir det en vana som hjärnan tror på.

Matar du med positivitet, styrka, glädjande tankar mm så får du ett annat, mer positivt resultat. Det är i grunden en enkel teori.

Det svåra ligger i att uppmärksamma när den negativa tanken är där och därefter göra en förändring, och att försöka komma ihåg att göra det kontinuerligt.

Helt enkelt ”programmera om” ett ibland livslångt vanemönster.

Det är svårt…Jag vet! Men det går när man har förstått de tre rena fakta jag nämner här ovanför.

Så, hur kommer affirmationen in i bilden?

Jo, om vi blir vad vi tänker så behöver vi påminna oss om de tankar vi vill ha.

Hur en affirmation kan se ut är helt upp till dig och vad du behöver bli påmind om just nu. Det kan vara allt från att påminna sig själv om sin egen styrka att klara av svåra stunder eller så enkelt som att var glad, njut av dagen!

  • Det viktigaste är att den är kort och tydlig.
  • Ha den gärna skriven på strategiska platser så du ser den ofta.
  • Säg den gärna till dig själv, kanske tyst mentalt, men gör det ofta, så ofta att du tillslut tror på den helhjärtat.

Fake it, until you make it!

Affirmationer

Här kommer ett tips på en meditation också – Bergsmeditation. Helt enkelt för att den är som en lång affirmation om mental styrka.