Man ska inte krångla till saker och ting utan jag är helt övertygad om att det bästa är att ha enkelheten som sin måttstock. Allt för ofta kan jag reagera på att man gör både problem och lösningar så mycket svårare än de behöver vara. Det är som om vi människor inte kan ta in och tro på det som är för enkelt. Ju svårare och krångligare, desto bättre.

Här kommer i alla fall tre snabba och enkla tips om meditation och hur du kommer igång. Det finns självklart så många fler jag gärna vill dela med mig av, men vill man tänka enkelhet så ska det inte vara fler än så och jag lovar att följer du dessa tre kommer du redan om ett par veckor märka skillnad

1. Lyssna på guidade meditationer

Guidade meditationer tycker i alla fall jag är ett av det bästa och enklaste sättet att börja på när man är nybörjare. Även om man tydligt får lära sig eller läser sig till själva kunskapen om hur man ska göra så är det ändå svårt i början att uppehålla fokus. Lyssnar man på en bra guidad meditation får man hela tiden hjälp att hålla uppmärksamheten och återgå till att observera sin andning, förnimmelser i kroppen eller sina känslor.

Det kan kännas lättsamt att börja med en kortare, som t.ex 5 Minuters meditationen, men egentligen spelar längden inte någon roll. Som nybörjare är det snarare variationen som gör det lättare att fortsätta och bygga en ny god vana. – Prova dig fram tills du hittar den eller de du gillar.

2. Bara gör

Det viktigaste är att du vill och har bestämt dig. Precis som med all annan träning handlar det om att få in en rutin och vana mer än att göra absolut rätt. Mitt bästa råd är att bara göra. Om och om igen, varje dag. Bry dig inte så mycket om ifall du har lust eller hur det går utan det absolut viktigaste i början är bara att komma igång och det gör man genom att bara göra utan att bry sig så mycket.

3. Avsätt tid

Det som inte finns inplanerat med tid och plats är bara en önskan och en tanke. Vill du att det ska hända något måste du avsätta tid och planera in i kalendern så enkelt är det. Tid finns alltid! Oavsett vad både du eller jag tycker om vår vardag och hur stressig vi upplever den så finns det alltid tid till det vi väljer att prioritera. Jag vet att det kan upplevas som provocerande när man kommer med det påståendet, men fundera på den en kort stund, har det varit tillräckligt viktigt så brukar vi skrapa fram de där minutrarna som verkar vara så svåra att hitta annars. För att börja meditera räcker det med 10 minuter om dagen. Stäng av tv:en en kvart tidigare på kvällen eller ställ klockan en halvtimme tidigare på morgonen så är problemet löst.

Som sagt – Bara gör´t