Allt fler av världens mest framgångsrika ledare mediterar och använder sig av tekniker för medveten närvaro. Även svenska företagsledare börjar se fördelarna och introducerar mindfulness på jobbet. För rätt använt kan metoden hjälpa dig att hitta fokus, lösa problem smartare och bli en bättre ledare. Så egentligen kan man undra – Vad väntar alla på?
Några kända exempel är media drottningen Oprah Winfrey, Tupperwares vd Rick Goings, Steve Jobs grundare av Apple och Jack Dorsey, VD på Twitter för att nämna ett fåtal.
Sen har vi ett stort antal ”kändisar” som Tina Turner, Richard Gere, Madonna, Clint Eastwood, Katy Perry och Hugh Jackman. Ja, ni hajjar…jag kan fortsätta hur länge som helst.
Här i Sverige introducerades faktiskt meditationen och mindfulness i Sveriges Riksdag redan 2011 i form av ett projekt där ledamöter och medarbetare som var intresserade av medveten närvaro och meditation hade möjligheten att prova på, lära sig mer och gå på regelbundna kurser.
Medveten närvaro är ju som de flesta av er redan vet en meditationsteknik och ett förhållningssätt som innebär att du inte agerar med autopiloten påslagen utan med fullt fokus på vad du gör så mindfulness som metod borde tilltala dagens ledare eftersom en av alla naturliga följder av att börja meditera är att man blir mer fokuserad, lugnare till sinnet och helt enkelt lite mer skärpt.
Träna din hjärna
Meditation, även under så korta intervall som 10-20 minuter om dagen i fem dagar, kan ge sänkta halter av stresshormonet kortisol och ge betydligt förbättrad koncentrationsförmåga. De forskningar som genomförts de senaste 20 åren visar att meditation en positiv påverkan på hjärnans sätt att fungera och att meditationen kan liknas vid ”styrketräning” för hjärnan.
Eftersom du aktiverar delar av hjärnan som gör att du blir lugnare, mer empatisk och förbättrar koncentrationsförmågan så blir du också mer öppen och får en annan inställning till problem som dyker upp. Du ser helt enkelt lösningar klarare.
Själv måste jag säga att meditationen har gett mig ett inre lugn och att jag numera är mycket mindre impulsstyrd.
Jag blir nervös, arg, ledsen…ja , precis alla känslor som tidigare men har fått en lugnare livshållning och jag reagerar inte med autopiloten påslagen utan får automatiskt den där lilla micro sekunden som behövs för att tänka till innan handling vid en reaktion.
Självklart går det inte att lösa alla problem med mindfulness, men det ger oss ett verktyg att förhålla sig till verkligheten och hantera stress och svårigheter och det är nästan lika bra.
Mindfulness – mer än bara andning
En av de sju principerna som Jon Kabat-Zinn pratar om för att leva medvetet närvarande är ”att inte döma”. Något vi kan ha stor nytta av på vår arbetsplats. Framför allt då vi ständigt gör bedömningar och ställningstagande, både privat och i arbetslivet.
Kan vi sluta att hela tiden göra dessa bedömningar och vara mer accepterande, så minskar vår stressnivå. Har man till exempel har en jobbig kollega så försök ändra inställning och acceptera honom som han är, helt enkelt för att inte låta honom störa din sinnesnärvaro.
De övriga principerna Jon Kabat-Zinn pratar om är att inte sträva, att ha tålamod, att känna tillit, att acceptera, att släppa taget och att aktivera nybörjarsinnet – att se på tillvaron med nyfikenhet och uppmärksamhet.
10 minuter om dagen
Organisationer har allt att vinna på att ge medarbetare möjlighet att meditera en stund varje dag. Framför allt eftersom det är så lite som krävs. Endast 10-15 minuter per dag för meditation på arbetstid skulle ge en otrolig utveckling på sikt.
När du väl har lärt dig meditationstekniken är det väldigt enkelt att praktisera medveten närvaro precis där du är utan att behöva byta om eller ha speciella tillbehör.
Färre konflikter, skärpt fokus
Så vad kan företag vinna på att införa mindfulness?
Både medarbetare och ledare blir mindre stressade och detta i sin tur sänker självklart frånvaron. Jobbar man dessutom på attityderna så blir det troligen färre konflikter och genom att vara i nuet blir man mer effektiv.
Så ge det en chans! =)