Förr om åren tänkte jag inte ens tanken på att faktiskt ta mig tiden att blicka tillbaks på året som varit, reflektera och låta det sjunka in. Nää, full fart framåt och gärna planera in några ångestfyllda nyårslöften som sällan gick att hålla.

Nytt år, nytt liv, ny start…Nu kör vi!

Det var sällan det blev varken nytt eller annorlunda förutom precis i början då glöden och planerna var både starka och brinnande. Men lika snabbt som vardagen greppade tag om en, lika snabbt började glöden svalna och gamla vanemönster tog sakta över igen.

Vi är många som gillar tanken på ett nytt år, en ny fräsch start och en chans att få börja om på nytt, men det nästan alla av oss missar är att för att få ett nytt år behöver vi också göra något nytt. Göra något annorlunda mot vad vi gjort tidigare. Vi behöver förnya oss själva och för att göra nytt och annorlunda behöver vi först blicka tillbaks och se vad har jag gjort tidigare, vad gjorde vi bra och vad behöver vi förändra.

Ett Mentalt bokslut med sig själv helt enkelt.

De senaste åren har det blivit mer och mer naturligt för mig att dagarna mellan jul och nyår blir någon form av tid till sammanfattning av året. Det är ganska spännande! Börjar man tänka efter hur året faktiskt har varit kommer man på hur mycket det är man glömt bort, både jobbiga saker men oftast upptäcker man hur mycket fantastiskt man fått vara med om.

Vi har ju ganska lätt för att ta de positiva sakerna som händer oss för givet och förtränga de som är jobbigt.

Så innan du börjar planera vilka nyårslöften du ska ha inför det nya året, ta dig tid att reflektera över det året som gått, gärna månad för månad så minnet kommer tillbaka. Återupplev det som varit en kort stund oavsett om det är glada eller jobbiga minnen. Allt som har hänt har vi något att lära av. Skriv gärna ner… Tro mig, det är ganska intressant att gå tillbaks senare och se vad man skrev.

  • Skriv ner 5 positiva händelser under det gångna året.
  • Och 3 händelser du hade velat att det var annorlunda

Bara att gå igenom de som varit och skriva ner sitt år i korta drag brukar ge en skön känsla även fast man kanske haft ett riktigt skitår. Det blir som ett avslut för det dåliga som varit och en sammanfattning av det roliga.

Själv vill jag inte sammanfatta året som ett riktigt skitår…jag tror inte att de finns, ska förklara mer om det i ett annat inlägg =)

Däremot kan man nog säga att mitt år som varit var lite av prövningarna och orons år! Mycket har jag fått lära om mig själv, tålamod och frustration samtidigt som jag återigen fått uppleva så mycket kärlek, nya små familjemedlemmar och spännande möten och upplevelser. Jag är helt enkelt enormt tacksam för det som varit!