Ibland pratar man om vikten att meditera en längre stund, 40 minuter, 1 timme eller som man kan göra, åka på dag-retreat där man mediterar hela dan. Inte i ett svep så klart utan i kortare sekvenser och varvar mellan olika typer av meditationer eller retreater som varar under flera dagar, där man går in i tystnad vid ankomst och inte släpper den förrän det är dags att lämna.

Det är fantastiskt bra och givande att meditera längre pass även fast det kan verka lite läskigt i början, framförallt då man lätt kan tro att det är helt omöjligt att sitta stilla och tyst i 40 minuter och bara fokusera på ett andetag. När man väl har provat brukar man snabbt märka hur fort tiden gick och hur mycket energi man fick efteråt.

Jag rekommenderar alla att köra en längre meditation regelbundet och inte vara så rädd för att prova ganska tidigt i sitt tränande. Man behöver inte trappa upp sin meditationsträning successivt för att klara att sitta en timme. Våga prova så får du se själv. Om du ändå känner dig osäker så börja med 20 minuter meditation. Den är dessutom perfekt att börja dagen med.

Jag är även av den stenhårda tron att den absolut bästa meditationen är den som blir av, oavsett om det är en panikare på 1 minut, 5 minuter eller 40 minuter så fundera inte så mycket på var och hur länge du mediterar utan fokusera på att få till åtminstone en kort stund varje dag.

20 minuter meditation

Prova den här 20 minuter långa meditationen med fokus på ljud.

20 minuter meditation