Återhämtning och egentid! Två ord som jag vet att många kan uppleva som svåra, därför behöver vi prata om just de två och öva mycket kring det ämnet.

Jag skulle nog kunna gå så långt som att hävda att det här är en av den viktigaste övningen du kommer att göra.

Själva uppgiften jag vill att du övar på är att planera in egen tid – återhämtningstid! För det som inte är planerat, blir oftast inte av…Det tror jag du kan hålla med mig om?

Planera in en kort stund varje dag, kanske för att sätta på sig hörlurarna och meditera, kanske för att göra något annat. Det bestämmer du.

Planera också in en längre stund varje vecka och ställ dig själv världens svåraste fråga.

Vad vill jag? Vad vill jag göra med min alldeles egna tid?

Planera din återhämtning och egentid

Det här kan låta som en enkel sak, men för många är det här något man aldrig gör eller aldrig har gjort. Man kan få dåligt samvete och skuldkänslor eller bli helt förvirrad och inte veta alls vad man ska göra med en alldeles egen tid i kalendern.

Många har en stark drift att alltid finnas till hands för andra, att prestera på jobbet, ställa upp och ge och ge och ge. Det är så vi töms… till slut har vi inget att ge längre. Vi behöver fylla på vår egna energibägare med jämna mellanrum för att ha något att ge till andra.

Så känner du att det är svårt att ge dig själv ”din tid” försök kom ihåg att det är okej, vi måste få vara med oss själva. Vi måste faktiskt få vara det ibland och få ladda hjärnan, vila och fylla på våra batterier.

Att leva ett liv med mindfulness i tanken, att vara här och nu i vardagen betyder inte att man bara tar dagen som den kommer. Inte i vårt moderna samhälle i alla fall.

Planering är därför A och O, framförallt för att minska stress och få möjlighet till återhämtning och egen tid.

Kom ihåg att det inte är stressen i sig som är det stora problemet utan det är bristen på återhämtning som gör att vi inte mår bra.

Vi börjar oftast i fel ände med att försöka minska på stressen och ta bort problemen, men skulle vi istället ändra fokus och lägga in ”egen tid”, se till att vi får tid för återhämtning då skulle resten lösa sig av sig självt.

– Och vart ska jag hitta den tiden tänker du då…

Det gör du….när du har flyttat upp just ”återhämtningstiden” högre upp på prioriteringslistan…då hittar du tiden.

Det är med återhämtning och egentid som med syrgasmasken på flygplanen. Du måste sätta på din egen innan du kan hjälpa någon annan annars är risken att ingen av er får luft.

Här kommer en lite kortare variant av meditation som är lätt att göra även om man inte är hemma, t.ex. på jobbet. 5 minuter meditation.

Återhämtning