Jag vet att det är mycket i vardagen för de flesta. Det spelar liksom ingen roll vem man pratar med. Det är lika för alla…. vi har helt enkelt en vardag som oftast innehåller fler moment än vi behöver och oftast för lite avslappning.

Så här är det genom hela livet. När man är liten är det fullt upp och man vill mest hinna leka med sina kompisar så mycket det går. När man går i skolan kommer stressen över att hinna plugga till alla prov. När man sen flyttar hemifrån, börjar arbeta och kanske vill göra karriär samtidigt som livet leker och det finns mängder med saker man vill hinna med, ja då brukar timmarna kännas ganska få. För att inte tala om när man skaffar familj och barnen är små. Då är det ju inte timmar man saknar på dygnet, utan snarare dagar som saknas på veckan. Så här fortsätter det oftast hela livet, det är bara anledningarna som förändras.

Men det är viktigt att komma ihåg att det är okej att ha fullt upp. Det är egentligen inte stressen i sig som är problemet, utan bristen på återhämtning, bristen på egentid och de stunder då vi fyller på med energi, helt enkelt då vi laddar våra batterier.

Återhämtning och avslappning i vardagen

Många tror att meditation är det samma som just avslappning. Att vi mediterar för att slappna av. Det är helt fel och stämmer inte för att tala klarspråk. Man kan absolut få den positiva effekten. Ja, de flesta upplever nog någon form av avslappning när man sätter eller lägger sig för en meditationsstund, men det är inte själva syftet eller målet i sig med att meditera.

Avslappning

För en del kan det till och med vara riktigt ansträngande att träna på fokus och uppmärksamhet och vad återhämtning innebär är också väldigt varierande från person till person.

För en del är det just meditation eller kanske yoga. För andra är det ett riktigt hårt träningspass i gymmet, en runda i löpspåret eller kanske läsa en bok. Oavsett vad så är det något vi behöver träna på, ofta och mycket. Helt enkelt försöka få in det i vardagen utan att vi upplever det som ett ytterligare måste vi ska göra. Om vi tränar oss i att se vad återhämtning och avslappning är för just mig, blir det dessutom mycket lättare att få in små micropauser då och då.

Som att ta en promenad på lunchen för att rensa huvudet och få frisk luft, läsa en tidning eller ta en snabb löprunda efter jobbet. Själv lägger jag mig gärna i ett varmt bad.

Ta en stund och fundera på…

  • Vad är avslappning för mig?
  • Planera in egentid för återhämtning.
  • Se till att också planera in en längre stund av egen aktivitet någon gång under veckan.

Ta gärna hjälp av en kroppsskanning ifall du har extra svårt att slappna av.