Det här med nuet… vad ska det vara bra för…egentligen? Är det inte där jag är hela tiden ändå?

Jag är övertygad om att många av oss känner hur tiden bara rusar förbi utan att vi knappt märker vad som har hänt. En hel dag kan gå och vi undrar vart den tog vägen och det kan kännas som om vi inte fått något gjort eller att något av värde har hänt.

Det är för att vi missar själva resan. Vi är så fokuserade på målet som ligger där framför oss att vi inte ser vad som hände under vägen. Bli mer nyfiken!

Jag brukar göra liknelsen mellan livet och en tågresa t.ex. från Stockholm till Göteborg.

Du kanske kliver på lite stressat strax innan avgång och väntar ivrigt på att komma fram till ditt slutmål.

Medans tåget rusar fram planerar du allt du ska göra när du är framme, oroar dig för det du tror ska gå fel och väntar otåligt på att få kliva av vid målet.

Du är så fokuserad på att få komma fram att du missar själva resan. Alla stationer där i mellan, de vackra ängarna och de djupa skogarna utanför fönstret. Den trevliga mannen eller kvinnan som sitter bredvid. Du riskerar att missa de små upplevelserna och stunderna. Du riskerar att missa själva livet.

Målet där framme är viktigt, det är dit vi ska, men det är själva resan dit som är nuet. Det är det som är livet. Det är den vi ska träna på att hitta, upptäcka och uppleva.

Helt enkelt ska vi samla på upplevelser. Så många som möjligt.

Träna upp din nyfikenhet

Att träna upp sin uppmärksamhet, inte bara i form av meditation utan även i vardagen, i allt vi gör får oss automatiskt att vara mer i nuet.

När man är van att rusa fram i livet med skygglappar på och bara göra allt man ska på någon form av autopilot så är det självklart en svår uppgift att plötsligt försöka upptäcka och uppleva nya saker i sin vardag. Men det går med lite träning.

Den bästa träningen är att försöka gå genom dagen som ett nyfiket barn, försöka uppleva sin omgivning som om det var första gången och aktivt leta efter behagliga upplevelser.

Det kan vara att bara notera att solen skiner eller känna hur glad man kan bli av en bra låt på radion. Ett energifyllt samtal med en kollega eller en kram av sitt barn.

Listan kan göras lång med behagliga upplevelser under en dag….när man väl lärt sig upptäcka dom.

Eftersom vi har en tendens att lättare komma ihåg och notera det negativa som händer och glömma de positiva då vi ofta tar det för givet så kan det i början kännas lite svårt att upptäcka allt fantastiskt som händer mitt i vår vardag så tanken är att det är det vi ska träna på.

Så ta som uppgift att helt enkelt träna på att upptäcka behagliga upplevelser under dagen. Åtminstone tre stycken. Skriv gärna ner dem.

Självklart ska vi ha en kort meditation i dag också så välj den som du känner passar dig bäst just i dag.

Blir mer nyfiken

Välj den meditation du känner passar dig bäst idag

5 minuter meditation
10 minuter meditation