Alltså, det här med kombucha! Det måste snudd på vara en av det bästa drycker.

Jag har druckit nån enstaka då och då hemma, men de är ju inte alltför lätta att hitta i Sverige. Så kommer man hit till LA och vad ser man…kombucha i snudd på varje affär, café och kiosk och inte nån enstaka flaska utan mängder av märken och smaker. Jag älskar det.

Nu är det ju inte bara kombucha som det är överflöd på här utan rent kokosvatten i alla dess former, organiska juicer och smoothies fyllda med diverse superfoods som spirulina, vetegräs och acai.

Kombucha är en dryck som använts i asien sen mer än 1000 år tillbaka och är gjord på fermenterat te vilket i sin tur ger en dryck fylld med nyttiga probiotiska bakterier och naturlig kolsyra. Själva fermenteringen görs av exempelvis svart, grönt eller vitt te tillsammans med socker. Ja, vet det låter inte speciellt nyttigt, men sockret tillförs som ”mat” åt den jäst och bakteriekultur man tillför drycken under själva fermenteringen. Bakteriekulturen ser ut som en slemmig svamp ungefär och jag vet det låter nu än mindre nyttigt eller gott.

Det som händer under själva bryggningstiden på ca 7-10 dagar är att drycken fylls med nyttiga probiotiska bakterier, enzymer och vitaminer. Sockret äts upp av bakteriekulturen och en lätt kolsyra bildas. När man sen smaksätter får man helt enkelt en nyttig läsk…hur bra kan det bli?

Jag vet att man kan göra egen kombucha, det får jag testa när jag kommer hem.