Gående meditation är ett fantastiskt komplement till den sittande och liggande. Framförallt är den superbra att använda sig av ifall man känner sig obekväm med att sitta stilla. Ibland kan kroppen även behöva rörelse för att lättare fokusera.

Strikt gående meditation

En strikt gående meditation fungerar precis som den sittande fast man går och rör på sig. Den påminner lite om den tecknade Professor Balthazar som går fram och tillbaks över golvet, ifall ni minns de barnprogrammet.

Man väljer en rak sträcka i rummet på ett par meter eller så långt man får plats med. Själva meditationen utför man genom att väldigt medvetet gå sträckan fram och tillbaka.

  • Man går
  • Man stannar upp vid slutet av sträckan
  • Man vänder.

Snabbt eller långsamt spelar mindre roll, det är medvetenheten och uppmärksamheten på gången som är det viktiga. Man känner helt enkelt in fotens rörelse mot underlaget, kroppens rörelse i steget och andningens samspel med hela kroppen.

Avslappnad gående meditation

Den mindre strikta gående meditationen, eller den avslappnande gående meditationen, kan du göra precis när du vill och främst när du är på väg någonstans. Det är ett perfekt tillfälle för den upptagna att få in meditationen i sin vardag. Fort eller långsamt är även här sekundärt utan medvetenheten om kroppen, stegen och din andnings samspel är det viktiga.

Försök känn fotens rörelse mot marken, hur hälen sätts i först och foten rullar lätt på ytterkanten innan främre delen av fotsulan och tårna tar i underlaget.

Försök upplev benets rörelse i steget, hur bäcken och bålen får en lätt roterande vinkel och hur andetaget rör sig i takt med kroppens rörelsemönster.

Ta med dig den här övningen att prova på gående meditation, gärna under en promenad ute och se om det är möjligt att fokusera uppmärksamheten på själva gången och de upplevelser som kommer med den.

När du upptäcker att tankarna vandrat iväg någon annanstans, för du dom försiktigt tillbaks till gångens upplevelser precis på samma sätt som vi gör vid den sittande meditationen.

Gående meditation

Guidning till den gående meditation kommer inom kort till Scandinavian Meditation, se alla våra meditationer här.

Ha en underbar dag!