Första steget i att träna sin uppmärksamhet och öva medveten närvaro är genom att notera vad som händer i kroppen. Hur känns det i de olika delarna och har jag någon kropp över huvud taget.

När vi har mycket att göra och går över i stressläge har vi en tendens att koppla bort vår kropp och vara mer uppe i vårt huvud, i våra tankar. Vi tänker på allt som varit, på det vi missat, på allt som ska komma och allt vi inte får missa. Tankarna snurrar och vi med dem. Vi springer runt som huvudfotingar utan styrning och utan koppling.

När kopplingen till kroppen som helhet tappas bort är det svårt att bara stanna upp och vara. Det är svårt att känna sig avslappnad och glad. Det är svårt att vara mindfull.

Kroppsskanning är en meditationsform där fokus ligger mer på att känna och återkoppla till kroppen. Bli medveten om vad som känns i de olika delarna.

Framförallt är det en bra meditation att använda i början innan man har vant sig, när man lätt kan känna rastlöshet och oro i kroppen när man mediterar.

Oftast gör man den liggande på rygg, men det går lika bra sittande, framförallt om man har väldigt lätt för att bli trött och somna. Öppna ögonen ifall du blir dåsig, det går ju precis lika bra att meditera med öppna ögon.

Kroppsskanning är riktigt bra att använda i sängen när man ska gå och lägga sig, framförallt om man har svårt att somna… testa vår guidade meditation, kort kroppskanning.

Njut av dagen!

Kroppsskanning