Tänk om alla förstod att man inte måste fixa och dona hela tiden för att vara en fantastisk person. Tänk om man själv också kunde förstå det. Hur kommer det sig egentligen att vi ställer så höga krav på oss själva, men är så väldigt förstående mot alla andra?

Ta det här med julen som exempel, ni vet hur det är. Man sitter i november och börjar tycka att det ska bli lite mysigt med jul… i år igen. För nu ska vi minsann tända ljus, pynta, köpa julklappar i tid och baka pepparkakor så det doftar till hela grannskapet. Sen börjas det. Det blir första advent och stjärnan är inte uppe, julsakerna ligger någonstans långt där inne i förrådet där dom hamnade sist…. och stressen börjar

Det är luciatåg i skolor och på dagis, adventsfika och julbord med jobbet. Det ska bakas och pyntas, granen ska köpas, släpas hem och kläs. Det ska köpas julklappar och gås på julmarknad, allt med glädje och gigantisk mysighetsfaktor.

Vi ska dessutom jobba ikapp på arbetet för att kunna vara lediga under julhelgen. Tagga ner en aning!

Sänk kraven

Sänk kraven – ta ner förväntningarna lite grann – be om hjälp – säg nej och delegera.

Det blir jul ändå… t.om. ännu mysigare om alla fortfarande har orken och humöret kvar så….

  • Köp färdiga lussebullar
  • Be om super tydliga önskelistor med internet länkar
  • Beställ julklapparna på nätet
  • Säg nej till en och annan fika eller julmarknad
  • Be om hjälp.

Ta sen ett varmt bad, gå och träna, läs en bok eller gör precis vad du vill som det känns som om du inte kan eller hinner.

Julen och december månad är ofta ett ganska bra exempel på hur vi ofta lever våra liv året om, oavsett om det är vinter, vår eller sommar. Här skulle vi kunna göra en djuplodande dykning i vad det beror på som t.e.x låg självkänsla och samhällets ansvar och diverse fler orsaker kring ämnet. Det ska vi inte, inte här och nu i alla fall. För kontentan av det hela är att i grund och botten handlar det om att säga nej, säga stop och framförallt sänka kraven.

Jag vet också att det absolut inte är lätt och inget man bara gör. Alla har olika förutsättningar o.s.v, men vi måste träna på det här och vi måste träna hela tiden, varje dag. Det är precis som med andetaget när man mediterar. Man börjar om… och börjar om…och börjar om hela tiden. Tillslut har man lärt sig att det gör ingenting om det ligger några damråttor i hörnen eller att barnen får köpebullar till klassfikat istället för hembakat.

Sänk kraven

Det kommer bli en ny dag i morgon ändå och man kommer vara gladare när man vaknar för man är inte lika trött, energilös eller fylld av prestationsångest.

Behöver du hjälp på vägen? Använd dig av våra guidade meditationer, jag har valt ut några jag tror passar nedan.