Jag vet att ljud kan vara ett riktigt irritationsmoment när man ska meditera.

Vi har ljud omkring oss hela tiden, vare sig vi vill eller inte. Till och med i total tystnad har vi ljud inifrån oss själva. Det kan vara hjärtat som dunkar både hårt och högt, ringande ljud i öronen eller magar som kurrar. Vi kommer inte ifrån dom.

Och många gånger när vi meddar kan vi först vilja ha total tystnad runt omkring oss för att lättare kunna fokusera, men verkligheten är oftast en annan så istället för att irritera sig på det vi uppfattar som störande ljud, försök använd dom i din meditationsövning.

Allt eftersom vi blir mer medvetna om oss själva, våra omgivningar och vår uppmärksamhet ökar så kommer vi både notera ljud som vi tidigare inte lade märke till, som fågelkvitter. Vi kommer också få lättare att sortera bort störande ljud som vi inte önskar ha kring oss eller det som egentligen händer när vi inte längre störs av ett visst ljud är att vi dels accepterar att det finns där och dels använder vår förmåga att rikta vårt fokus på något annat. Det är en styrka!

Använd ljuden som ett redskap för att träna acceptans och uppmärksamhet.

Försök lyssna på ljuden på ett nytt sätt, som om du inte hört dem tidigare. Hur låter dom egentligen? Lyssna utan att sätta namn på dem. Kanske upptäcker du ljud omkring dig som du aldrig hört förut eller så hör du gamla ljud på ett helt nytt sätt.

När vi ser ljud som ytterligare ett verktyg i vår meditation på samma sätt som våra tankar brukar det bli lättare att förhålla sig till dom. Prova själv och se hur du upplever ljuden under din dag?

Störande ljud