Tillhör du också de som har blivit nyfikna på det här att placera sig själv i stillhet för att låta hjärnan sortera alla intryck, träna sig till att bli hjärnstark och som nu gärna vill komma igång med meditationen, men det är supersvårt och det känns inte som att det fungerar?

Det kan vara så att du fastnat i en av alla så kallade myter om meditationens värld. Här kommer de tre absolut vanligaste…

Myt #1. För att lyckas med meditation ska jag få tyst i huvudet, få bort alla tankar!

Det här är nog den vanligaste myten och den största orsaken till att så många tycker det är svårt att meditera för det går helt enkelt inte att lyckas med den här myten i bakhuvudet.

Hjärnans uppgift är att tänka, det gör den hela tiden, även när vi sover så att få tyst i tanken genom meditation eller på något annat sätt är helt omöjligt. Att vi tänker är oftast inte problemet utan snarare hur vi förhåller oss till dem och att vi tror att våra tankar levererar sanningen.

Att meditera handlar mer om att träna din hjärna till att hålla och återupprätta fokus, om och om igen oftast genom att fokusera på sitt andetag. Tankar kommer att poppa upp i huvudet hela tiden och träningen ligger i att upptäcka när det händer och därefter föra tillbaks uppmärksamheten till ex. andningen. Inte att få tyst i skallen, men det brukar komma mer som en trevlig bieffekt. Att det blir lugnare och lugnare i tankarna allt eftersom hjärnan blir starkare.

Myt #2. Man behöver sitta i konstiga lotuspositioner!

 Ja, det kanske ser lite coolt ut om vi lyckas få ner benen i en korsande lotusställning, men är det nödvändigt för att meditera? Nää…inte det minsta.

Du kan meditera i vilken ställning som helst. Stående, gående, sittande i alla tänkbara varianter och även liggande. Den sistnämnda är kanske inte att föredra till dagligdags då det är väldigt lätt att somna, men det finns gott om tillfällen då liggande meditationer är att föredra.

Själv sitter jag oftast på en meditationspall där man har knäna i golvet, den är riktigt skön och en ställning man kan sitta länge i. Annars så är det viktigaste att vara i en upprätt, stolt hållning vilket underlättar både andningen, vakenheten och gör det lättare att hålla fokus.

Myt #3. Meditation fungerar bara om du sitter länge och helst 2 gånger om dagen!

En av mina favoriter är 4-minutaren, en superkort mikromeditation som jag kan använda mig av precis när som helst och var som helst så, nej jag är ett levande bevis för att även den kortaste kan vara den bästa.

Det är med meditationer som med all annan träning… ”Den bästa meditationen är den som blir gjord.” inte den längsta.

Inom forskningen har man inte ännu kommit fram till vad den ultimata meditationsdosen är, men man kan konstatera att 15 – 20 minuter om dagen ger mätbara, positiva förändringar i hjärnan. Det betyder inte att du som ”bara” mediterar 10 minuter om dagen gör det i onödan och utan effekt. All meditation ger positiva resultat och kontinuitet är betydligt viktigare än antal minuter.

 

Ja, det var tre korta och snabba myter som blev avlivade!