Meditation för nybörjare

Vi har alla varit där. Ståendes på första trappsteget med en vilja att börja något nytt, en vilja att ta itu med saker och skapa nya goda vanor. Men hur gör man när man väl förstått att det här med att meditera är något bra. Det här vill jag verkligen testa. Hur gör man då rent praktiskt för att komma igång med meditation för nybörjare?

Allt vi gör här i livet börjar med någon form av nyfikenhet. Vi söker informationen och vi vill liksom veta mer. I dag är det allmänt känt att meditation som andningsverktyg har vetenskapligt goda effekter på vårt välbefinnande. Vi blir inte bara mer lugna och fokuserade av att meditera utan det är bevisat att vi med meditationens hjälp kan skapa fler hjärnceller. Vi får ett större välbefinnande överlag.

Men hur gör man då? Alltså rent konkret? Nästan överallt när man googlar så får man känslan av att man antingen behöver gå in i någon form av flummig värld, älska allt och alla, bara äta linser och trampa runt i sandaler med batikfärgade kläder. Eller så behöver man boka upp sig på dyra kurser och läsa tjocka böcker om meditationens alla svåra steg. För att till sist bli upplyst och då först kan du meditera på riktigt. Ja, om du kommer så långt vill säga eller om du ens orkar börja. Är det så svårt som det verkar?

Att meditera är lätt, det kräver ingen mer kunskap än viljan att komma igång. Alla kan, oavsett vem du är, vart du är eller hur gammal du är. Det som är det svåra är inte hur man gör det för det kräver egentligen bara att du avsätter några minuter per dag och sätter på dig ett par hörlurar. Nä, det svåra ligger i att fortsätta göra det och att hitta en rutin även fast du inte har lust.

Tre viktiga punkter för att komma igång

  • Bara gör! Avsätt tid varje dag och lyssna på en kort meditation för nybörjare oavsett hur det känns eller om du har lust till det just då.

  • Lyssna på en guidad meditation. Det hjälper dig att träna meditation för nybörjare. Det hjälper till att hålla fokus och är som ett träningsredskap.

  • Planera in tid under dagen. Skriv in i kalendern och sätt det som högsta prioritet. Att meditera behöver inte ta många minuter så tid finns för alla.

Bara gör

Bara gör

Det viktigaste för en nybörjare är just att bara sätta igång och göra. Meditation som andningsverktyg och mindfulness som förhållningssätt i livet är båda två upplevelsebaserade kunskaper. Det betyder att du inte kan läsa dig till kunskapen. Du behöver praktisera för att kunna ta till dig de goda effekterna och på sikt förstå hur det fungerar och vad det handlar om. Främst handlar det om att vilja. Vill vi något tillräckligt mycket så ser vi till att vi prioriterar och gör det vi ska.

Guidad meditation

Vill man kan man redan från början meditera på egen hand utan guidning. I så fall rekommenderar vi att man främst använder andningsfokus. Här kan du läsa mer om hur man mediterar med just andningen i fokus.

Det är ju en smaksak, men de flesta upplever nog ändå att det i början är lättare att börja med guidade meditationer och övningar. Du får med guidningens hjälp styrning att hålla fokus och återgå till din andning när tankarna börjar vandra iväg. Det gör det enkelt att komma igång med meditationsträningen och den nya rutinen sätter sig snabbare. Till slut blir det lika självklart som att borsta tänderna.

Planera

Att planera in sin tid är en av nyckelpunkterna för att komma igång som nybörjare. Att vi har tid är inget vi egentligen behöver diskutera för det har vi alla. Vi pratar om 5-10 minuter per dag och det kan alla avsätta. Det svåra handlar om att TA sig tiden och där kommer planeringen in i bilden tillsammans med viljan. Det vi planerar in i vår kalender har vi en tendens att lättare genomföra än det vi försöker hålla i huvudet.

Bestäm gärna en tidpunkt på dagen då du har dina egna 10 minuter. Skriv upp i kalendern, ställ alarm och bara se till att du gör det.

Hur känns det?

Du kommer ganska snart uppleva en skillnad. Oftast märker man redan efter den första gången att det finns en avslappning i kroppen. Man liksom landar och blir lite klarare i huvudet. Det är för att hjärnan redan efter ett par minuter får möjligheten att rensa upp i röran, sortera tankar och intryck.

Med det sagt vill vi också vara tydliga med att meditera inte alls betyder att det är skönt, lugnt och avslappnat varje gång. Framförallt är det inte tyst och tomt på tankar i huvudet.

När man mediterar tränar man på att föra sitt fokus till en specifik punkt. Oftast fokuserar man på upplevelsen av andetaget. Man kan också fokusera på andra saker som blicken på en ljuslåga eller rytmen av ett ljud. Oavsett vad så ligger träningen i att fokusera. Om och om igen. När vi gör detta kommer det tankar, det ska det göra. Har man tankar och det har vi för vi är människor, då kommer de att komma. Ibland mindre frekvent, men oftast i en strid ström eller som en galen pingismatch där tankarna flyger fram och tillbaks. Det här är precis som det ska vara och en del i själva meditationen.

Det ska inte bli tyst i huvudet utan tankarna är där för att vi ska kunna träna på att föra tillbaks vårt fokus till ex. andningen.

Vad händer i kroppen?

Förutom våra störande tankar kan också kroppen reagera en del när vi sätter eller lägger oss och mediterar. Framför allt i början innan kroppen har vant sig och förstått vad det är för ny sak vi sysslar med.

Man kan jämföra det med att få lite träningsvärk när man är otränad och plötsligt börjar komma igång med sin träning. Man kan uppleva lite obehag när man sitter stilla, få lite hjärtklappning och känna sig rastlös. Framför allt om man vet med sig att man har stress i kroppen och kanske inte är så van att ta det lugnt.

Vi utsätter våra sinnen och vår hjärna för ett konstant flöde av intryck, många gånger utan att vi tänker på det. Vi har våra kroppsliga funktioner med syn och hörsel där vi matas med intryck från det att vi vaknar tills vi somnar. Allt registreras av hjärnan. Lägg där till allt vi ser på tv, dator, konstant flöde av sociala medier, radio, musik. Sen är vi på arbetet där vi planerar, organiserar och tanke processar en hel arbetsdag. När vi kommer hem fortsätter vi mata oss själva med dator, sociala medier och mer tv. Vi fortsätter gärna även i sängen innan vi somnar.

Hjärnan är som en hårddisk vi konstant fyller med information. För att vi ska få plats med mer behöver den rensas och sorteras med jämna mellanrum. Det är det vi gör när vi mediterar. Vi ger hjärnan möjlighet att rensa och sortera bland alla dagens intryck så hårddisken inte blir full och kollapsar.

En meditation för nybörjare

Det spelar egentligen ingen roll om du vill börja prova med en kort meditation på fem minuter eller om du vill testa en längre på en gång. När man lyssnar på en guidad meditation så behöver man inte göra något annat än att bara lyssna och följa instruktionerna så det blir enkelt oavsett längd. Här finns några förslag på guidade meditationer att börja med.