Meditera på löpbandet?

Om jag säger att du kan använda dig av mindfulness och meditation på gymmet och i löpspåret för att maxa din träning så tror du säkert att jag helt har tappat förståndet, men det är sant och det funkar verkligen. Dessutom är det superenkelt!

Mindfulness handlar ju i första hand om att vara ”här och nu”, helt enkelt vara närvarande och meditation bygger till största delen på andningsteknik.

Vi vet också att resultatet av de två gör att vi är mer fokuserade, stabila och uthålliga. Så hur kan vi ta den vetskapen och flytta in den på gymmet eller ut i löpspåret?

Meditera gör man ju sittandes stilla i tysthet med tända ljus…eller?

Om jag är ute och springer eller inne för den delen på gymmets löpband så är det väldigt sällan som jag känner, gud va kul nu ska jag springa en mil. Visst, jag kan vara taggad och full med energi många gånger och då är det ju inga större problem, då är det helt enkelt bara att springa.

Det är de där andra dagarna jag vill fokusera på.

Ni vet, när benen är tunga, tiden kryper fram på löpbandet och hjärnan maler negativa tankar från start till mål. Det är de dagarna det hjälper att slå på det mindfulla tankesättet och fokusera på sin andningsteknik.

Fokusera på andningstekniken

Så, rent praktiskt vad gör jag? Hur gör jag?

För att fokusera på din andning och följa andetaget in och ut, dvs en av den vanligaste meditationstekniken så behöver du inte sitta stilla med korslagda ben.

Du kan göra den här övningen precis när du vill och vart du vill. Egentligen vid alla tillfällen då du behöver få mer fokus, uthållighet eller bryta negativa tankemönster.

Det är precis det jag behöver ibland när jag tränar och orken eller motivationen börjar tryta. När de negativa tankarna börjar mala i huvudet…det är precis då man ska börja fokusera på sina andetag. In…. och….ut… In…och…ut

Jag brukar kalla det för ”4-minutaren” och den kan du läsa mer om här. 4 minuter meditation med medveten närvaro

Hur gör jag då rent konkret?

På löpbandet brukar jag först och främst täcka över tidsdisplayen. Det hjälper till att vara bara här och nu i löpsteget. Tidtagningen i sig har en tendens att få min uppmärksamhet på hur LÅNG tid det är kvar eller hur KORT tid jag faktiskt sprungit… inte så peppande.

Sen fokuserar jag på mina löpsteg, hur känns det när jag sätter ner foten, hur benen rör sig och hur kroppen känns för övrigt.

När det börjar bli jobbigt och jag egentligen bara vill sluta, hoppa av och gå hem det är då jag börjar fokusera på andningen. Om och om igen. Och vet ni vad? Det funkar varje gång!

Eftersom det enda som gäller är mitt fokus på just det aktuella andetaget så är mitt fokus bara här och nu. Det finns liksom inte utrymme för störande, negativa tankar och tiden flyger iväg.

Meditativ andning i gymmet

Samma teknik använder jag faktiskt i gymmet när jag styrketränar fast där handlar det mer om att grunda, samla ihop sig till fullt mentalt fokus innan tunga lyft eller när det känns som om orken tar slut.

Ner med fötterna i golvet, blunda eller fokusera blicken och fokusera på ditt andetag ett par gånger. Andas in styrka och fokus. Känn hur stabilt du sitter eller står. Kör!

Testa nästa gång och se om du upplever någon skillnad. Jag lovar att du kommer bli både starkare och uthålligare.

Svårare än så behöver det inte vara för att maxa sin prestation i träningen.

 

I korthet

  • Täck för tidsdisplayen eller stäng av tidspåminnelsen i hörlurarna.
  • Fokusera på fysiska rörelser eller förnimmelser. Tex. Hur känns löpsteget, hur är armarnas rörelser och vad händer i kroppen. Hur känns det i muskeln.
  • Fokusera på ditt andetag. Upplev ditt andetag. In och ut…om och om igen. Det spelar ingen roll hur du andas. Lugnt, flåsigt eller snabbt. Följ bara andetaget.
  • Öka fokus och styrka genom att grunda kroppen med båda fötterna stadigt i golvet eller i maskinen, fokusera blicken eller blunda och fokusera på djupa inandningar